úterý 9. dubna 2019

Bílí havrani

Rozhodla jsem se ilustrovat jeden příběh z knížky Bílí havrani od Luisy Novákové.
Příběh stojí mimo hlavní dějovou linku, takže nespoiluju :)
Zatím mám dva kousky, chystám se na další, byť teda velmi zvolna.



"Povídá se, že před mnoha staletími jedna královna-hadačka dokázala nahlížet až za hranice času. Uprostřed kterési úplňkové noci uviděla na hladině moře, jak ze skal, zpod kořání stromů, z puklin v kůře i z hlíny připravené přijmout obilí vzchází tma.
Byla to tma ze samých počátků světa.
Nebyla černá jako eben, jenž se na lodích vozí z jihu, nebyla černá ani jako koňská srst, ani jako bezměsíčná noc, byla to zlá tma."





"Královna dlouho hledala, čím ji zažehnat, dlouho se vyptávala moudrých a nakonec našla odpověď. Vystoupila do skal a zavolala tři havrany, tři havrany bílé jako mléko, dokonce bělejší, bílé jako na počátku času, a požádala je, ať proletí skrze tmu. Neboť už věděla, že jenom křídla bílých havranů ji dokážou roztrhat na cáry. A na konci té tmy, na konci stínu, v samém ranním světle jim přikázala zasadit vrbovou ratolest, poněvadž vrby umějí zažehnávat zlo. Až z větvičky vyroste strom, pohltí cáry zlé tmy – a nezbude z ní než vzpomínka."




2 komentáře:

  1. Berny, mám velkou radost, že Tě Bílí havrani oslovili! Doporučování knížek je zvláštní disciplína, snažím se ji ovládnout...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, tak za sebe můžu říct, že Ti to jde výborně. Už ji přečetla i sestra :D

      Vymazat